Zorg voor moeder & baby

en voor het
hele gezin

Wat doet een kraamverzorgende

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging van de moeder en haar baby. Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Als kraamverzorgende hebben wij een aantal taken:

Om de zorg te kunnen geven zoals jij dit graag wilt, gaat de kraamverzorgende met jou en eventueel je partner in gesprek over hoe de kraamtijd er uit gaat zien. Het moet natuurlijk een onvergetelijke tijd worden.

Verzorging en controles bij de kraamvrouw en de baby

De belangrijkste taak is de verzorging van jou als kersverse moeder en jouw baby.

Voorlichting en instructies geven

Tijdens de kraamweek zal de kraamverzorgende veel voorlichting geven aan jou en je partner over de gezondheid en verzorging van jou en de baby.

Observeren, signaleren en rapporteren

De dagelijkse controles worden in het kraamzorgdossier genoteerd

Hygiëne waarborgen

Het waarborgen van de hygiëne door bijvoorbeeld het dagelijks reinigen van badkamer en toilet.

Verzorging en/of opvang huisgenoten

Tijdens de geboorte van je kindje ondersteunt ze het hele gezin, en betrekt de andere kinderen bij de verzorging van de baby en probeert ze te begeleiden in deze nieuwe situatie.

Begeleiding bij de borstvoeding of kunstvoeding

De kraamverzorgende zal je hier uiteraard de hele kraamperiode bij helpen.

Basis huishoudelijke taken

Afhankelijk van de uren kraamzorg en uw persoonlijke situatie zal de kraamverzorgende in overleg zorg dragen voor een aantal licht huishoudelijke taken

De verloskundige komt om de zoveel dagen even langs om te kijken en te horen hoe het met jullie gaat. Zij zal mijn controles en observaties opschrijven voor haar eigen dossier. Hierdoor kan ze kijken of er actie ondernomen moet worden.

Regelmatig kijken we of de kraamzorguren bijgesteld moeten worden. Dit kan door de situatie zijn, maar het kan natuurlijk ook gewenst worden door het gezin als de situatie het toe laat.

Het is misschien ook wel fijn als je weet wanneer we bellen zodra je gaat bevallen. Zo hebben we goed contact en ben ik goed op de hoogte voor wanneer je als gezin naar huis komt.

  • Als eerste graag bellen wanneer jullie naar het ziekenhuis gaan voor de bevalling.
  • Daarna wanneer jullie kindje geboren is.
  • Als laatst bellen we nog een keer zodra jullie naar huis mogen. Dan kunnen we een tijd afspreken waarop de kraamzorg start.

Waarom aanmelden bij Kraamzorg Bo?

Een kennismaking is vrijblijvend, en altijd één vast contactpersoon vanaf het eerste contact.